Het schilderij 'Salvator Mundi' (redder van de wereld) van Leonardo Da Vinci, dat in 1950 voor 45 pond (51 euro) over de toonbank ging, is nu voor 120 miljoen pond (bijna 136 miljoen euro) verkocht. Het kunstwerk, dat lange tijd spoorloos was, wordt onderdeel van een expositie in Londen.
Het schilderij dateert van ongeveer 1500. In 1649 zou het zijn toegevoegd aan de collectie van de toenmalige koning van Engeland, Karel I. Uiteindelijk raakte het schilderij spoorloos. Of deze Karel I het schilderij daadwerkelijk bezat en hoe het schilderij verdween, werd nooit echt bekend. Dat meldt persbureau Reuters.
Toen het schilderij werd verkocht in 1958, dacht men dat het van een leerling van Da Vinci was. Het was beschadigd, doordat er overheen geschilderd was. De kenmerkende stijl van Da Vinci (vooral de krulletjes in het haar) en de kwaliteit van bepaalde details (de glazen bol in de hand), zaten verstopt onder vele lagen vuil.
Aanzienlijke waardestijging
In 2005 kwam het schilderij in handen van kunsthistoricus Robert Simon. Hoewel hij het onwaarschijnlijk achtte dat het om een origineel ging, werd het uitgebreid gerestaureerd. Daarna steeg de waarde aanzienlijk; naar ongeveer 120 miljoen pond.
Nog steeds is niet bewezen dat het schilderij van de grootmeester zelf is. Veel deskundigen geloven dat het om een echte Da Vinci gaat, vanwege de gelijkenis met andere schilderijen van de grootmeester, de kwaliteit van de uitvoering én de overeenkomsten met een Salvator Mundi in een ets, in 1650, van Weceslaus Hollar.
De laatste keer dat een schilderij van Da Vinci werd gevonden, was in 1909. Dat was de Benois Madonna. Verschillende andere werken van de schilder, zoals de Mona Vanna - een naakte Mona Lisa - zijn nog steeds niet boven water.
De Salvator Mundi zal vanaf 9 november te zien zijn bij de tentoonstelling Leonardo Da Vinci: Painter at the Court of Milan in de National Gallery in Londen.
bron: www.trouw.nl